Laddar Laddar innehåll ...

Präst® – gräddig med fin sälta.

Präst är en smakrik ost med traditioner från 1700-talet. På den tiden var många svenskar lantbrukare, och en stor del av mjölkbönderna fanns i Småland.

Bönderna betalade en tiondel av sin produktion i kyrkoskatt, ett så kallat tionde. Betalningen kunde vara spannmål eller djur, men för mjölkbönderna bestod betalningen till prästen ofta av den finaste osten de kunde tillverka: Präst, lagad på oskummad mjölk och gärna med en liten skvätt grädde för att vara extra rik och god. Präst är en av våra äldsta ostar, och under sina resor i Småland lär Carl von Linné, som ofta besökte präster och adel njutit av den. Präst tillverkades i runda formar – precis som i dag.

Präst tillverkas alltid av svensk mjölk. Den lagras i minst fyra månader och säljs i smakstyrkor från fem till elva.

Präst är grynpipig, vilket innebär att håligheterna i osten är många och små. När man lagrar Präst under längre tid kan det bildas proteinkristaller i piporna, vilket ger upphov till en läckert knastrig känsla i gommen..

Så doftar och smakar Präst®

Präst är aromatisk med typisk gräddig, smörig karaktär med inslag av sälta, beska, sötma och behaglig syra. Vid längre lagringstid förstärks smakerna: sältan och beskan blir tydligare med inslag av umami, sötma och fruktighet. Eftersmaken är lång och fyllig.

Hur vet jag att det är en äkta Präst®?

Präst®, Herrgård® och Grevé® är alla registrerade varumärken och får bara användas av Svensk Mjölks licenstagare och endast i förhållande till svensk hårdost som produceras av de licensierade mejerierna. All ost tillverkas av svensk mjölk och enligt strikta regler för kvalitet och produktion. För att du lätt ska känna igen din favoritost ser varumärkena Präst®, Herrgård® och Grevé® alltid likadana ut, oavsett vilket mejeri som tillverkat den, och oavsett vem som marknadsför produkterna. Däremot skiljer sig förstås designen av förpackningen i övrigt åt de olika bolagen emellan. Läs mer om de svenska originalen här!

XS SM MD LG