Laddar Laddar innehåll ...

Herrgård® – mild och folklig.

Herrgård är en lite mildare, nyanserad ost som passar till det mesta. Receptet härstammar från 1800-talet, och togs fram av den östgötska mejerskan Kristina Löfgren.

Historien bakom Herrgård börjar 1786, med den mångsysslande greven Eric Ruuth på Marsvinsholms slott i Skåne. Han hade fått idén om att ta fram en egen variant av den rundpipiga Emmentalern, och anställde därför en schweizisk ostmästare.

På den här tiden var det få svenska ostar som hade Emmentalerns fina, runda hål. Och även om de lyckades få fram en rundpipig ost innebar den svenska mjölken och klimatet att den inte fick samma konsistens eller arom som den schweiziska förlagan. Även om osten spred sig i trakterna, var det först när mejerskan Kristina Löfgren från Bjärka-Säby ungefär hundra år senare vidareutvecklade tillverkningsmetoden som den kom att få sitt riktiga genomslag. Faktum är att hon lyckades så väl med sin ost att den på en utställning lär ha fått omdömet ”Det smakar ju för bövelen som en riktig Herrgårdsost!” – och sedermera sitt namn.

Herrgård tillverkas alltid av svensk mjölk. Den lagras i minst två och en halv månad och säljs i smakstyrkor från tre till tio.

Så doftar och smakar Herrgård®

Herrgård är aromatisk med mild gräddighet, sötma och karaktäristiskt inslag av hasselnöt. Vid lagring blir smak och doft mer fyllig och kraftig. Eftersmaken är lång och intensiv.

Hur vet jag att det är en äkta Herrgård®?

Präst®, Herrgård® och Grevé® är alla registrerade varumärken och får bara användas av Svensk Mjölks licenstagare och endast i förhållande till svensk hårdost som produceras av de licensierade mejerierna. All ost tillverkas av svensk mjölk och enligt strikta regler för kvalitet och produktion. För att du lätt ska känna igen din favoritost ser varumärkena Präst®, Herrgård® och Grevé® alltid likadana ut, oavsett vilket mejeri som tillverkat den, och oavsett vem som marknadsför produkterna. Däremot skiljer sig förstås designen av förpackningen i övrigt åt de olika bolagen emellan. Läs mer om de svenska originalen här!

XS SM MD LG